MALSTRØM

Det er indlysende, at noget nyt må ske. Midt i stormen af forandringer insisterer vi på at fortsætte med at finde nye veje. Til det har vi brug for nye måder at se verden på, for perspektiver hvor vi ikke selv, men verden omkring os er i centrum. Det planetariske er politisk, og vi har brug for en ny sensibilitet, så vi kan sanse og tænke nyt. En anden verden er stadig mulig. Den er her allerede i glimt – opgaven er at bringe den frem i lyset og give den en scene at udfolde sig på.

Med Malstrøm-serien adresserer A Mock Book tidens vigtigste og mest presserende dagsordener med debatbøger, der udfordrer os, provokerer os og lader os se verden i nyt lys.


oerum

Jeg er en mislykket kunstner

Kristoffer Ørum



Hvordan er det at være dansk kunstner i 2024? Hvad er kunstneres vilkår? Hvordan lever man som kunstner med institutionernes nedarvede, sociale og økonomiske magtstrukturer? Hvordan kan der kollektivt skabes frihed til at skabe alternativer til den eksisterende kunstverden?

Det er spørgsmål som disse, der optager kunstner Kristoffer Ørum i hans nye bog Jeg er en mislykket kunstner. Bogen består af en række veloplagte og skarpe essays, hvor Ørum samler erfaringerne fra sin praksis til et portræt af livet som kunstner i dagens Danmark og i en kunstverden, hvis spilleregler han aldrig helt har kunnet acceptere.

Jeg er en mislykket kunstner er et indlæg i debatten om dansk kunsts aktuelle forfatning og fremtidige udvikling set fra en udøvende kunstners perspektiv. Bogen slår et slag for et opgør med status quo mod en mere åben og diversificeret kunstverden, hvor det ikke handler om at passe ind og gøre det rigtige, og hvor det at være "mislykket" er et mærkat for kreativ frihed.

Om forfatteren

Kristoffer Ørum er en interdisciplinær billedkunstner med base i København. Han er uddannet i billedkunst fra Goldsmiths College og Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han driver platformen Captive Portal og har tidligere været professor ved Det Fynske Kunstakademi samt kunstnerisk forsker ved Uncertain Archives på Københavns Universitet. Hans praksis kredser om de digitale sfærer og deres indvirkning på dagligdagen, og han befinder sig bedst i krydsfeltet mellem den institutionelle kunst og græsrodskunsten. Han har udgivet, optrådt, udstillet, undervist og organiseret begivenheder over hele verden siden 2005.

94 sider, 199 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


bauer

Forsimplingen af verden

Thomas Bauer


Oversat af Hanne Sander

Hvad har færre æblesorter, politikere i talkshows, religiøs fundamentalisme og kunst- og musikmarkedet til fælles? Jo. Overalt bliver mangfoldighed reduceret, og vi bliver stadigt dårligere til at håndtere flertydighed. Og resultatet kan være fatalt. Tyske Thomas Bauer viser i sit i sit prisvindende og storsælgende essay hvordan.

I modsætning til den meget udbredte antagelse i samtiden om, at der sker en pluralisering af livsformer, muligheder og potentialer, ser Bauer derimod en reduktion af mangfoldighed og muligheder. Antallet af dyre- og plantearter er faldet betydeligt i de seneste årtier, og den samme tendens ses i forhold til sprog og kulturer.

Historisk set er modsigelser, genstridighed og uklarhed blevet tolereret i varierende grad, mens nutidens moderne videnskab og også religioner har cementeret kravet om sandhed og entydighed. Bauer viser, hvad der sker, hvis vi fortsætter ad denne fatale vej.

Forsimplingen af verden er blevet en sand bestseller i Tyskland, hvor den indtil videre er udkommet i 18 oplag.

Thomas Bauer (f. 1961). Professor i arabisk og islamiske studier ved Universitetet i Münster siden 2000. Hans hovedforskningsområder omfatter arabisk litteratur, retorik og kulturhistorie. Bauer blev udnævnt til medlem af Nordrhein-Westfalens Akademi for Videnskab, Humaniora og Kunst i 2012 og modtog Gottfried Wilhelm Leibniz-prisen i 2013.

120 sider, 199 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Speciesism

Danish Speciesism

Asmund Havsteen-Mikkelsen

Speciesisme betegner vores hierarkiske opdeling af ikke-menneskelige arter i forhold til vores interesser. Dette hierarki er synligt, når vi ser, hvordan vi opfatter og behandler dyr i forhold til vores interesser og behov. Vi tildeler vores kæledyr bestemte rettigheder og giver dem særlige privilegier, men ikke vores opdrættede dyr, selvom nogle af disse har kognitive færdigheder, der er større end vores katte og hunde.

Der ingen tvivl om, at Danmark i dag er en speciesistisk nation. Danmark har intensiveret speciesisme til det maksimale. Vi er verdensførende, hvad angår antallet af dyr, der lever og dør i Danmark, set i forhold til vores lands areal og befolkningsstørrelse. Ingen andre steder i verdenen er speciesisme så fremherskende. At udfordre speciesismen, og hvordan den manifesterer sig selv i Danmark, er at stille radikale spørgsmål til vores egen magtposition her i verdenen, en udfordring, som hvis den vandt, ville betyde, at vi mennesker ville være nødsaget til at opgive de privilegier, vi har ved at udnytte dyr, som vi gør i dag.

Danish Speciesism kortlægger speciesismens historiske betydning, og hvordan den viser sig i dag, og giver et indblik i, hvordan livet og døden opleves for de dyr, der lever under speciesismens åg. Til sidst giver bogen et bud på, hvordan vi kunne få et andet forhold til dyrene, hvis vi gav slip på vores kontrol over naturen og i stedet lod den være sig selv: Vild natur.

Bogen er på engelsk.

144 sider, 149 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Ahm

Det generøse fællesskab

Asmund Havsteen-Mikkelsen


Forfatteren drømmer om et genforvildet Danmark. Det generøse fællesskab henviser til alle dem, der ønsker at tage del i denne drøm. En drøm, hvor vi bremser tabet af det mangfoldige liv og binder så meget CO2 i genskovning, at de værste klimaforandringer afbødes. Det er mere påtrængende end nogensinde at formulere en ny moralsk etos for det 21. århundrede, som kan ændre den måde, hvorpå vi behandler naturen. Det generøse fællesskab er en erklæring til verdenen: Tiden er kommet til at give naturen tilbage, hvad vi har taget fra den; skabe biodiversitet fremfor monokultur; respektere og lade den ikke-menneskelige natur udfolde sig frit.

220 sider, 199 kr.

Køb bogen hos Gads forlag