Gaia

I lyset af den verserende planetariske krise – klimamæssigt og økologisk, men også politisk og socialt – tematiserer titlerne i GAIA-serien menneskets forhold til naturen og andre arter. Hvordan interagerer vi med vores omgivelser? Er det overhovedet muligt at leve og overleve i en ny, radikalt forandret økologi, og hvilke fællesskaber og samfund er mulige i en radikalt transformeret verden?


Dune

Dune

Frank Herbert


Oversat af Niels Søndergaard

Før Game of Thrones, Hunger Games, Tjenerindens fortælling og Star Wars var der Dune. Frank Herberts stort anlagte geopolitiske saga om naturressourcer, menneskets potentiale og kampen mod imperialisme er blandt alle tiders mest berømte science fiction-værker og genudgives nu på dansk.

Melange eller 'krydderiet' er det mest værdi­fulde og mest eftertragtede element i universet. Et stof, der blandt meget andet kan forlænge menneskets levetid og mulig­gøre interstellare rejser. Og det findes kun på en planet: den ugæstfri ørkenverden Arrakis – også kaldet Dune. Den, der kon­trollere krydderiet, kontrollerer univer­set. Da Kejseren overdrager forvaltningen af Arrakis fra Huset Harkonnen til Huset Atreides, udbryder et spil på liv og død om det galaktiske herredømme og universets fremtid. I midten af kampen står Paul Atreides, arving til Atreides-tronen, og hans familie, der skal navigere blandt venner og fjender for at overleve. Efter et attentat mod tronen tvinges Paul ud i ørkenen, hvor han reddes af en gruppe frimenere, Arrakis oprindelige beboere, som han bliver leder for i kampen mod overmagten.

800 sider, 299 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Den druknede verden

Verden under vand

J.G. Ballard


Oversat af Niels Erik Wille

Den druknede verden foregår på vores egen jord i den nære fremtid, på et tidspunkt hvor ekstreme klimaforandringer har forvandlet det meste af jordkloden til en tropisk sump. Mennesket er fortrængt til de arktiske egne i nord og syd, og byerne ligger under vand. Men nogle enkelte er blevet tilbage. Draget af solen og det nye klimas eksplosive vegetation er de i gang med at undersøge og tilpasse sig en ny økologi, der fører dem tilbage i tiden mod en anden bevidstheds­tilstand og en ny samhørighed med naturen.

J.G. Ballards si-fi-klassiker foregriber de aktuelle planetariske forandringer og giver et uafrysteligt billede af verden efter katastrofen.

230 sider, 249 kr.

Køb bogen hos Gads Forlag


Skimmelrytteren

Skimmelrytteren

Theodor Storm


Oversat af Peer Sibast

Den lille, men vægtige, roman handler om digebyggeren Haike Hauens kamp mod naturen, med ham selv og med det omgivende samfund ved marsklandet i Sydslesvig, der lever i en evig angst for at blive opslugt af havet. En kamp mellem naturens mytologiske kraft og det rationelle menneskes forsøg på at bekæmpe den. Thomas Mann kaldte Theodor Storm "en mester". Nu genudgives hans hovedværk Skimmelrytteren, der samtidig er en klassiker i den tyske litteraturhistorie, på dansk. Bogen regnes til den tyske realisme, men har fået fornyet aktualitet i kraft af sin skildring af menneskets naturforhold og kamp mod stigende vandmasser.

Theodor Storm levede 1817–1888 i Nordtyskland. Født i Husum, hvor han også senere vendte tilbage som advokat og forfatter.

Ca. 160 sider, 249 kr.

Køb bogen hos Gads Forlag


Vandrefalken

Vandrefalken

J.A. Baker


Oversat af Andreas Harbsmeier

Vandrefalken er et hovedværk i det 20. århundredes naturlitteratur. Første gang udgivet i 1967, højt skattet og pris­belønnet, men aldrig tidligere oversat til dansk. Bogen finder sted på de flade marsker ved kysten af Essex, hvor J.A. Baker brugte en lang vinter på at observere og skrive om de tilflyvende gæster fra nord: Vandrefalken. Bogen er en tidsløs klassiker, der taler ind samtidens store spørgsmål om menneskets naturforhold, klima-diskussionen, der rækker langt ud over interessen for fugle.

Bogen er forsynet med et originalt forord af filminstruktøren Werner Herzog for hvem Vandrefalken står som den ultimative bog overhovedet.

John Alec Baker, 1926–1986. Født i Essex i England. Man ved ikke alverden om denne Baker, der var bibliotekar i Essex. Han udgav kun to bøger, mens han levede, men er blevet en kultforfatter pga. Vandrefalken.

Ca. 250 sider, 299 kr.

Udkommer i 2021