Gaia

JORDEN, MODER JORD, NATUREN, LAND, MARK, MUDDER, PLØRE, SØLE, ÆLTE, LEVENDE ORGANISME

I lyset af den verserende planetariske krise – klimamæssigt og økologisk, men også politisk og socialt – tematiserer titlerne i GAIA-serien menneskets forhold til naturen og andre arter. Hvordan interagerer vi med vores omgivelser? Er det overhovedet muligt at leve og overleve i en ny, radikalt forandret økologi, og hvilke fællesskaber og samfund er mulige i en transformeret verden? Udgivelserne i GAIA-serien insisterer på nye måder at se verden på – og på perspektiver, hvor Gaia er i centrum, ikke mennesket.

Kommende titler:
Hanns Cibulka: Nattevagt (november)
Maurice Maeterlinck: Myrernes liv (november)
Maurice Maeterlinck: Biernes liv (november)
Maurice Maeterlinck: Termitternes liv (november)
Amitav Ghosh: Den store vildfarelse (december)
Carlos Castaneda: Don Juans lære (december)
Carlos Castaneda: En anden virkelighed (december)
Aldo Leopold: Sand County (april)


fremtidsministeriet

Fremtidsministeriet

Kim Stanley Robinson


Oversat af Jakob Levinsen

Hvordan skal vi håndtere de igangværende klimaforandringer? I Fremtidsministeriet gennemspilles forskellige scenarier, der kan sikre planetens og menneskehedens overlevelse. Romanen, der udspiller sig i en nær fremtid, følger Mary Murphy, lederen af et internationalt organ kendt som “Fremtidsministeriet”, hvis mission er at takle klimakrisen på vegne af fremtidige generationer. Sammen med sine kolleger er Mary primus motor i at udtænke løsninger og afprøve dem med aktører i det internationale samfund.

Historien væver øjenvidneberetninger og økonomiske, politiske og teknologiske løsninger sammen til en dramatisk historie om klimaaktivisme, økoterrorisme, Davos og global krisehåndtering i en verden ude af balance.

Kim Stanley Robinsons værk er et af tidens vigtigste indlæg i diskussion om, hvordan vi rent praktisk kan løse den planetariske krise. Fremtidsministeriet er blevet hyldet af aktører på både venstre-og højrefløjen og en dybtfølt opfordring til kilmahandling nu! Om forfatteren Kim Stanley Robinson er en af de mest fremtrædende og indflydelsesrige, nulevende amerikanske forfattere. Født i 1952 i Waukegan, Illinois, har han gennem sin lange karriere udgivet over 20 romaner og adskillige noveller, som udforsker både fremtiden og samtidens store spørgsmål. Han er især kendt for sin epokegørende Mars-trilogi og værker som Antarctica, New York 2140 og Aurora.

Robinsons bøger er oversat til 24 sprog og kendt for sine visionære iscenesættelser af især økologiske, kulturelle og politiske emner. Han har en særlig evne til at forene videnskabelig realisme og grandiose scenarier med sociale problemstillinger. Robinsons værker er forankret i omhyggelig forskning og insisterer på at forstå de komplekse konsekvenser af de globale klimaforandringer og de mange andre relaterede kriser. Med årene og ikke mindst med Fremtidsministeriet er han også blevet en prominent aktør og stemme i den aktuelle klimadebat, hvor han blandt andet diskuterer de planetære grænser, social retfærdighed og alternative måder at indrette samfundet på.

Robinson har vundet nogle af de største litterære priser, herunder Hugo-prisen og Nebula-prisen. Hans evne til at kombinere videnskabelig præcision med etisk refleksion og stærke karakterer har gjort ham til en favorit blandt både kritikere og læsere.

656 sider, 349 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


gudekejseren

Gudekejseren på Dune

Frank Herbert


Oversat af Stig W. Jørgensen

Gudekejseren på Dune er den fjerde bog i Frank Herberts storslåede science-fiction-serie. Mere end tre tusind år er gået siden de første begivenheder i krigen mod Harkonnerne. Gudekejseren på planeten Dune, Leto Atreides, søn af profeten Paul Muad’Dib, er den eneste, der forstår fremtiden, og han ved med forfærdelig sikkerhed, at udviklingen af hans race er ved at nå sin ende. Men han ved også, at prisen for overlevelse er hans egen undergang. Sagaen om ørkenplaneten Dune, den amerikanske titel er i bogen oversat til Klit, er en af science-fiction-genrens største og mest læste romanserier og har inspireret til storslåede fortællinger som Star Wars, Hunger Games og Game of Thrones. Frank Herbert skildrer et fascinerende univers, hvor stormagterne slås om naturressourcerne i en verden af mystik og korrupte magthavere.

Dune er filmatiseret flere gang, senest af Denis Villeneuve, hvis Dune og Dune – del 2 har skabt massive biografsucceser. En tredje film i serien er planlagt til af få premiere i 2026. Filmsuccesen bliver også fulgt op af en stort anlagt tv-serie på HBO Max.

552 sider, 299 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


manifest

Det planetariske er politisk - et udgivelsesmanifest

Af udgivelsesfællesskabet A Mock Book


Det planetariske er politisk er forlaget A Mock Books bud på et udgivelsesmanifest anno 2024. A MOCK BOOK er et forlag i og til tiden.

A MOCK BOOK udgiver bøger, der taler ind i den planetariske situation.

A MOCK BOOK tror på, at en anden verden er både nødvendig og mulig.

A MOCK BOOK insisterer på nye måder at se verden på og på perspektiver, hvor verden omkring os, og ikke mennesket selv, er i centrum.

A MOCK BOOK er overbevist om, at vi har brug for generøsitet og en udvidet sensibilitet, så vi kan sanse og tænke nyt.

A MOCK BOOK er sikker på, at litteratur og sprog er afgørende for den måde, vi former og skaber virkeligheden på.

A MOCK BOOK går ikke op i genrekonventioner. De vigtigste udtryk for vores fælles virkelighed er ofte skabt i bruddet med eller sammenblandingen af eksisterende genrer.

A MOCK BOOK fastholder, at litteratur går på tværs af tid og rum, så både klassiske og nye titler finder vej i vores praksis.

A MOCK BOOK ser udgivelsespraksis som et kreativt samarbejde mellem mange parter – designere, forfattere, redaktører, oversættere, grafikere og fotografer.

40 sider, 79 kr.

Køb bogen hos Gads forlag



nelson

Det biosfæriske menneske

Mark Nelson


Oversat og redigeret af Jacob Lillemose

Uden på noget tidspunkt at komme ud boede otte mennesker to år sammen i et kunstigt skabt økosystem i Arizonas ørken tilbage i 90erne. Det blev kaldt Bioshere 2. Forfatter og spildevandsingeniør Mark Nelson var en af beboere. I Det biosfæriske menneske fortæller han den højaktuelle og spektakulære historie om mennesker under ekstreme vilkår, der viser, hvor afhængige vi er af naturen omkring os.

Formålet var at undersøge naturen i den lille biosfære for at opnå en viden, som kunne komme naturen i den store biosfære, Jorden, til gode. Og måske engang i fremtiden at blive i stand til at tage naturen med ud i rummet.

I Det biosfæriske menneske fortæller Mark Nelson om de videnskabelige og kulturelle inspi-rationskilder til Biosphere 2 og ikke mindst om tilværelsen i det fremmede miljø, hvor alle handlinger havde betydning for hans egen, de andre beboeres og økosystemets overlevelse.

Bogen er den første oversættelse af Mark Nelsons tekster til dansk og første gang, uddrag fra hans dagbgrøger og drømmedagbøger fra tiden i Biosphere 2 udgives.

Bogen er oversat, redigeret og forsynet med et forord af Jacob Lillemose

196 sider, 199 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


elverkilde

Jeg plukker græs

Maja Elverkilde



Jeg plukker græs er et meditativt værk om livets små og store handlinger, i både kollektivt og individuelt perspektiv. På poetisk vis bevæger Elverkilde sig med skriften gennem livets opståen, de planetære grænser og den tvivl, der opstår, når alle forsøg på at handle anderledes spejler samme grundlæggende problem. Gennem den gentagende handling at plukke græs skildrer Elverkilde vores manglende forbindelse til naturen og vores higen efter at kontrollere den.

Om forfatteren

Maja Elverkilde (f. 1975) er dansk forfatter. Debuterede i 2008 med den roste novellesamling Alt det der er mit. I 2014 udkom efterfølgeren Det man dør af og i 2017 romanen Den slags skal gøres i dagslys. Hendes seneste roman Når vi rejser til Mars (2021) skildrer forholdet mellem forældre og børn i al almindelighed og i lyset af klimakrisen i særdeleshed. I 2013 flyttede Elverkilde til Sverige, hvor hun fortsat bor med sin søn.

68 sider, 129 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


wilk

Nye landskaber

Elvia Wilk


Oversat af Morten Visby

I Nye landskaber giver Elvia Wilk bud på, hvilke fortællinger der kan hjælpe os med at gentænke vores forhold til jorden og naturen omkring os. For at kunne navigere i den planetariske krise har vi brug for litteratur og kunst, der åbner verden på ny og giver os lyst til at handle.

I Wilks undersøgelser arbejder hun på tværs af tid og genrer for at nedbryde dikotomierne mellem dystopi og utopi, virkelighed og fantasi, selv og verden og således udstyre os med en ny sensibilitet, så vi bedre kan orientere os i den ramponerede virkelighed. Undervejs diskuterer hun værker af forfattere som Donna Haraway, Mark Fisher, Jeff VanderMeer, Simone Weil, Chris Kraus, Marguerite Porete samt en række af tidens vigtigste science fiction-film.

De to tekster i Nye landskaber er "Solarpunk. At stirre direkte på solen" og "Den nye weird fiction. Den mystiske erfaring og det nye weird guddommelige."

Om forfatteren

Elvia Wilk (f. 1989) er en amerikansk forfatter og redaktør. Hun har en MA i Liberal Studies fra New School for Social Research i New York. Hun er forfatter til den anmelderroste science fiction-roman Oval (2019) og essaysamlingen Death by Landscape (2022), hvorfra begge tekster i denne udgivelse stammer. I Death by Landscape reflekterer hun over litteraturens rolle og muligheder i den planetariske krises tidsalder. Wilk er desuden aktiv i den internationale kunstdebat og har skrevet en lang række tekster til bl.a. Frieze, Artforum, Bookforum, n+1, Granta, The Paris Review online, BOMB, 4Columns, The White Review, Mousse, The Nation, The Atlantic, WIRED og The New York Review of Books. Det er første gang, Wilk udgives på dansk. Hun bor i New York.

70 sider, 129 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


fisher

Syrekommunisme

Mark Fisher


Oversat af Juliane Wammen.

Inspireret af de modkulturelle bevægelser i 1960erne og 1970erne præsenterer Mark Fisher ideen om syrekommunisme som en måde at forestille sig en anden verden på, der kombinerer politisk aktivisme med psykedelisk kultur. Fisher opfordrer til at genopdage det utopiske potentiale i disse bevægelser og lade os inspirere til at skabe en ny kultur baseret på kollektive behov og alternative fællesskaber.

Med udgangspunkt i tankerne i Kapitalistisk realisme. Findes der ikke noget alternativ? og Ghosts of My Life. Writings in Depression, Hauntology + Lost Futures kritiserer Fisher neoliberalismens gennemgribende bemægtigelse af alle livets facetter og advokerer for at overvinde nutidens fremmedgørelse og isolation gennem fantasi og eksperimentering. Hans arbejde tilskynder til en nytænkning af venstreorienteret politik med det formål at genantænde håbet og muligheden for en mere retfærdig og glædesfyldt fremtid. Syrekommunisme er således både en kritik og en opfordring til handling, der giver læseren mod på at forestille sig og stræbe efter en radikalt anderledes verden.

Om forfatteren

Den britiske forfatter Mark Fisher (f. 1968, d. 2017) var kulturkritiker, filosof og lektor ved Goldsmiths University i London. Han var kendt som en uovertruffen formidler og skrev op igennem 00erne og 10erne om politiske, aktivistiske og filosofiske emner på sin blog k-punk.org. Bloggen var et fristed for komplekse debatter uden for den akademiske verden og inspirerede mange til at give sig i kast med aktivisme og finde alternativer til den kapitalistiske kultur. Fisher udgav flere bøger, herunder Ghosts of My Life. Writings on Depression, Hauntology + Lost Futures og The Weird And The Eerie, men han er især kendt for den nu klassiske Kapitalistisk realisme. Findes der ikke noget alternativ?, der udkom på dansk på forlaget Antipyrine i 2021.

46 sider, 129 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


pollan

Madregler

Michael Pollan


Oversat af Kian Joost. Illustrationer af Asmund Havsteen-Mikkelsen, forord af Marie Hertz

Madregler er en aktuel bog om vores kostvaner og de glemte nedarvede traditioner og viden om mad. Bogen omsætter denne viden til tre grundlæggende principper:

Spis mad. Ikke for meget. Mest grønt.

Syv enkle ord. Hverken mere eller mindre. Pollan udfolder disse syv ord til 64 brugbare regler til hverdagen. Blandt andet, at vi skal holde os fra mad, som vores olde- eller bedsteforældre, ikke ville kunne genkende, eller at vi skal spise al den junkfood, vi har lyst til, så længe vi selv tilbereder den. Madregler består af tre dele, som alle beskæftiger sig med vores kost og spisevaner: Hvad bør jeg spise? Hvilken slags mad bør jeg spise? Hvordan bør jeg spise? Det er første gang, Michael Pollan udkommer på dansk.

Madreglerne er indsamlet i hele verden og udgør en blanding af de bedste husråd, overleverin­ger fra de traditionelle madkulturer og god sund fornuft. De er enkle og skabt til at hjælpe os med at spise den rigtige mad i moderate mængder. Denne bog er alt, hvad vi har brug for, for at spise og leve sundt og godt.

Som journalist, forfatter, underviser og aktivist er Michael Pollan (f. 1955) en markant stemme i debatten om vores madvaner i den vestlige del af verden. Han er tidligere blevet nævnt som en af de 100 mest indflydelsesrige personer i verden af Time Magazine. Pollan skriver om menneskets forbindelse til naturen og den levende verden omkring os. Navnlig den vestlige madkultur og vores fødevarer er et tilbagevendende tema i forfatterskabet, der blandt andet omfatter

148 sider, 199 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


flush

Om at gå i is

Werner Herzog


Oversat af René Jean Jensen. Omslag af Klara Hobza

I november 1974 modtager Werner Herzog et opkald fra Paris. Lotte Eisner, den berømte filmhistoriker, er alvorligt syg. Herzog beslutter sig for at gå fra München til Paris alene, udstyret kun med en rygsæk, et kompas og en notesbog. Han lover sig selv, at hvis han kan gå hele vejen, en 800 kilometer lang tur, vil Eisnerinden overleve.

Trods kulden, sneen og de udfordringer, Herzog møder undervejs, fortsætter han mod Paris. Han kæmper mod tørst, smertefulde ben, betændte akillessener, storm og regn, men hans krop fortsætter.

Om at gå i is med undertitlen München - Paris, 23.11. til 14.12.1974 er en bemærkelsesværdig bog om livet og døden og ikke mindst den indsigt, man får fra kroppen. Det er en historie om landskabet og dets beboere samt forfatterens egne indre kampe. En film skabt med ord, en litterær klassiker.

Werner Herzog (f. 1942) er fra Sachrang i Bayern. Han er kendt som filminstruktør og har lavet både dokumentarfilm og spillefilm. Til hans mest kendte film hører Auch Zwerge haben klein angefangen, Aguirre, der Zorn Gottes, Stroszek, Fitzcarraldo, Grizzly Man og Encounters at the End of the World. Til hans værk hører også en række bøger, blandt andre Die Eroberung des Nutzlosen, Tusmørkets verden, selvbiografien Hver for sig og Gud mod alle og ikke mindst Om at gå i is.

96 sider, 199 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


flush

Flush

Virginia Woolf


Oversat af Mogens Boisen og Kirstine Ersbøl Meyhoff. Efterord af Elisabeth Friis. Illustration af Evalou Hauge

Hvordan oplever vores husdyr verden? I Flush giver Virginia Woolf ordet til digteren Elizabeth Barrett Brownings cocker spaniel og lader hundens perspektiv definere billedet af verden. Vi følger således hunden Flush fra dens tidlige år i landlige omgivelser, tilbragt med forfatteren Mary Mitford, og frem til dens samliv med Elizabeth i London og senere på rejser med hende i Italien. Det er en begivenhedsrig biografi, fuld af de farer livet som hund indebærer, blandt andet kidnapning og isolation. Men også en bog om køn og klasse i det victorianske Englands London.

Portrættet af Flush er skrevet med stor humor og elegance, og til trods for en charmerende lethed i sit anslag er Flush et uforglemmeligt værk fostret af en vild fantasi og en stærkt sanselig forestillingsevne, som uden omsvøb giver os et billede af livet som hund.

Flush er en klassiker inden for den såkaldte dog fiction og et tidligt eksempel på den artslitteratur, der i dag synes mere aktuel end nogensinde.

Virginia Woolf (1882-1941) var forfatter, essayist, forlægger og intellektuel. Hun blev en central figur i Bloomsbury-kredsen og betragtes i dag som en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige forfattere og feminister. Hendes ikoniske essay Sit eget værelse var et forsvar for kvinders autonomi og kreative frihed. Hendes værker Mrs. Dalloway, Til fyret og Bølgerne er sammen med Flush. En biografi klassikere i moderne litteratur.

200 sider, 249 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


2001

Rumrejsen år 2001

Arthus C. Clarke

Oversat af Mogens Boisen, illustreret af Stathis Tsemberlidis

Opdagelsen af en sort monolit på månen fører til en bemandet ekspedition dybt ind i solsystemet i håb om at etablere kontakt med en fremmed intelligens. Men længe før besætningen kan nå deres destination, tager rejsen at en uventet drejning.

Arthur C. Clarkes tidløse science fiction-klassiker har ændret den måde, vi ser på stjernerne, rummet og os selv. En strålende og profetisk thriller, der diskuterer menneskehedens plads i universet og vores forhold til kunstig intelligens (AI), der i dag er mere aktuelt end nogensinde.

Arthur C. Clarke skrev Rumrejsen år 2001 i forbindelse med samarbejdet på manuskriptet til Stanley Kubricks nu klassiske science fiction-film af samme navn, og begge værker hører til blandt alle tiders klassiske bidrag til genren.

Science fiction-forfatteren Arthur C. Clarke (1917-2008) skrev hundrede bøger og mere end tusind noveller og essays. Han er kendt som en af hovedfigurerne i genren og modtog et utal af priser og den eneste science fiction-forfatter, der blev nomineret til Nobels Fredspris. Desuden har han fået både en asteroide og en dinosaurart opkaldt efter sig. En af hans noveller inspirerede World Wide Web, mens en anden blev til filmen 2001: A Space Odyssey, som han skrev sammen med Stanley Kubrick. Hans bøger har solgt mere end 100 millioner eksemplarer verden over.

"Kongen af science fiction. Hans indflydelse fortsætter med at definere genren." Guardian

260 sider, 299 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


oekotopia

Økotopia

Ernest Callenbach


Forord af Jeppe Svan, Den Grønne Ungdomsbevægelse. Forside og inderomslag af Uffe Isolotto. Oversat af Niels Søndergaard

Den nordvestlige del af USA har revet sig løs og dannet landet Økotopia, et nyt fritænkende samfund. Økotopia har isoleret sig fra omverden, men det er lykkedes journalisten William Weston at få tilladelse til at rejse til Økotopia og som den første amerikaner siden løsrivelsen at studere og rapportere om det økotopiske samfund.

Som en moderne Gulliver er William til tider skræmt, til tider overvældet af de fremmede livsformer og de følelsesladede oplevelser med økotopianerne. Han stifter bekendtskab med et samfund, der på fantastisk vis har formået at styre den økologiske og teknologiske udvikling. Et samfund, hvor forurening og ressourcespild er hørt op, hvor udbytning og undertrykkelse er en saga blot, og hvor fællesskab, spontanitet og lighed mellem kønnene kendetegner livet.

Økotopia er siden udgivelsen i 1975 som økologisk science fictionutopi blevet en moderne klassiker inden for sit felt, og den har inspireret en lang række af samtidens store science fiction-forfattere, blandt andre Kim Stanley Robinson, David Brin, Marge Piercy og Ursula K. Le Guin.

280 sider, 299 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


leguin

Ordet for verden er skov

Ursula K. Le Guin


Med forord af Esther Michelsen Kjeldahl. Oversat af Jens Falkentorp og Kirstine Ersbøll Meyhoff. Billeder af Pia Rönicke

Ordet for verden er skov er en højaktuel bog om ressourcemangel, skovfældning og kolonialisme. Samtidig er den en bog om modstand mod undertrykkere, samliv med naturen og ikke mindst om retten til at leve et liv uden tyranni.

I fremtiden har menneskeheden koloniseret skovverdenen Athshe og omdøbt den til New Tahiti. Formålet er at fælde alle træerne, som Athshe består af, og sende dem tilbage til en ressourcehungrende Jord. De fredelige athsheanere, der lever i pagt med skovverdenen, bliver under slavelignende forhold tvunget til at hjælpe kolonisatorerne med fældningen af skoven under dække af frivilligt arbejde. Den desperate situation kalder dog på desperate midler, og et oprør ulmer i athsheanerne. Men ved at forsvare deres liv har de bragt selve grundlaget for deres samfund i fare.

242 sider, 249 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


baker

Vandrefalken

J.A. Baker


Oversat af Mads Joensen og med efterord af Werner Herzog og Robert Macfarlane

Få værker gør større indtryk på læseren end Vandrefalken. Skrevet i en overrumplende og billedrig prosa bliver den ved med at drage læseren ind i et univers af stor skønhed og destruktion. Første gang udgivet i 1967, højt elsket og prisbelønnet, men aldrig tidligere oversat til dansk. Bogen finder sted på de flade marker ved kysten i Essex, hvor J.A. Baker brugte en lang vinter på at observere og skrive om de tilflyvende gæster fra nord: Vandrefalkene. Bogen er en tidløs klassiker, der med stor poetisk kraft taler ind i nutidens store spørgsmål om menneskets naturforhold, sameksistens med andre arter og den verserende klimakrise.

Bogen er forsynet med to efterord af henholdsvis filminstruktøren Werner Herzog, der betragter Vandrefalken som en af verdenslitteraturens væsentligste værker, og forfatteren Robert Macfarlane, som portrætterer J.A. Bakers liv og verden af fugle. Vandrefalken er oversat af Mads Joensen.

242 sider, 299 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


lessing

Katte især

Doris Lessing


Oversat af Suzanne Brøgger og med efterord af Shëkufe Tadayoni Heiberg

Der er næppe skrevet dybere og mere indfølende om katte, end Doris Lessing gør det i Katte især.

Katte især er en erindringsbog skrevet med hjertet, men helt uden omsvøb. Siderne er fulde af livsbekræftende anekdoter og tragiske, til tider brutale, historier om kattene i forfatterindens liv. Der er barndommens katte på den afrikanske savanne, hvor livet i naturen leves farligt mellem slangerne på jorden og høgene i luften. Og vi møder den blågrå perserkat, den første store kærlighed, som en lungebetændelse gør ende på, og med hvilken alle senere katte måles og vurderes. Og så ikke mindst de bykatte, Lessing lever med som voksen i London. Katte især fortæller også Lessings egen historie, hvordan katte påvirker hende og hun dem, hvordan de lever sammen og kommunikerer i et sprog af humor og gestusser, som alle katteejere vil genkende.

140 sider, 249 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


frank

SvÆrmen

Frank Schätzing


En fisker forsvinder sporløst ud for Perus kyst efter mødet med en stor stime fisk. Et tankskib i Stillehavet mister navigationsevnen, da små muslinger blokerer roret. Ud for Canadas vestkyst går en flok hvaler amok og begynder at angribe skibe. I Australien blokerer millioner af giftige gopler strandene. Og ud for Norges kyst opdager ingeniører en hidtil ukendt ormeart, der æder sig ned i kontinentalsoklen og frigør metangas.

Den norske marinbiolog Sigurd Johanson begynder at analysere de mystiske orme, som dukker op i millionvis, ligesom andre som ham kloden over langsomt indser, at noget er grueligt galt.

En økologisk katastrofe uden sidestykke truer menneskeheden. Og nogen er fast besluttet på at udnytte katastrofen i en kynisk stræben efter magt.

Sværmen er en storstilet økothriller til tiden, der kombinerer videnskabens indblik i Jordens skrøbelige økologi med den politiske spændingsroman.

Frank Schätzings roste bestseller er oversat til 27 sprog og solgt i flere end 4,5 millioner eksemplarer verden over. I februar 2023 havde den stort anlagte internationale tv-serie baseret på Schätzings bog premiere på Den internationale Film Festival i Berlin. I maj fik den dansk premiere på Viaplay.

Oversat af Jan og Lene Teuber

944 sider, 399 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


mmandelsolen

Mandelsolens planet

Françoise d'Eaubonne


Mandelsolens planet er på samme tid klassisk science fiction, en filosofisk fortælling og en feministisk utopi.

I begyndelsen af det 21. århundrede overfører kvinder liv ved ektogenese, uden hjælp fra mænd. I denne kontekst sendes Ariane, fortælleren, på en rummission for at udforske den mystiske planet X, der cirkler rundt om en mandelformet sol. Udforskningen af den ukendte planet går ikke som forventet. Planeten er i bogstavelig forstand levende og beboet af et særegent futuristisk samfund, der efterhånden afslører sine hemmeligheder.

Françoise d'Eaubonne (1920-2005) er forfatter til mere end hundrede romaner og essays samt adskillige digtsamlinger. Hun er libertarianer, feministisk aktivist og en af økofeminismens pionerer. Mandelsolens planet er første bind i en science fiction-trilogi. D'Eaubonnes værk oplever for tiden en renæssance med nye udgivelser over hele verden. På dansk er tidligere udkommet Kønskampens historie.

Med forord af Ida Marie Hede og efterord af den franske forsker Elise Thiébaut.
Oversat af Anne Marie Têtevide

240 sider, 250 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


maeterlinck

Blomsternes intelligens

Maurice Maeterlinck


Blomsternes intelligens er den belgiske forfatter og dramatiker Maurice Maeterlincks fascinerende skildring af blomsternes hemmelige liv. Årtier inden Peter Tompkins Planternes hemmelige liv og Peter Wohllebens Træernes hemmelige liv beskriver nobelprismodtageren med en digters sensibilitet og iagttagelsesevne, hvordan blomster kommunikerer, formerer og gebærder sig i naturens levende miljø. Baseret på konkrete iagttagelser viser Maeterlinck en verden gennemsyret af intelligens og intention.

I den nuværende planetariske situation har Maeterlincks klassiske værk fået ny aktualitet og tilbyder et uforglemmeligt billede af naturens dybe skønhed og vitalitet. Bogen indeholder også de to essays "Glasedderkoppen" og "Dufte".

Med illustrationer af Søren Lose og forord af Philip Mosley
Oversat af Torben W. Langer

200 sider, 225 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


clarke

Rendezvous med Rama

Arthur C. Clarke


I Arthur C. Clarkes Rendezvous med Rama udforsker en gruppe astronauter et mystisk himmellegeme, der trænger ind i vort solsystem ude fra rummet og med kollisionskurs mod solen. Det viser sig at være en cylinder af uhyre dimensioner, der i sit indre skjuler en hel verden af vidundere og skrækindjagende fænomener skabt af en ukendt civilisations avancerede videnskab og teknologi. Men hvor er de fremmede fra Rama? Og hvem er de? Rendezvous med Rama er en vaskeægte page-turner, mere spændende end nogen kriminalroman! Den gådefulde historie om mødet med en fremmed civilisation har fascineret læsere siden den udkom første gang i 1973 og åbner helt nye perspektiver for menneskeheden og vores fremtid i kosmos.

Rendezvous med Rama bliver ofte udråbt til at være Clarkes bedste roman, og den vandt en lang række prestigefulde priser, heriblandt Hugo Award, Nebula Award og British Science Fiction Award. Og det siger en del, da det britiske scifi-ikon også har skrevet klassikere som 2001: A Space Odyssey (der blev filmatiseret af Stanley Kubrick) og Childhood's End.

Med illustrationer af Stathis Tsemberlidis
Oversat af Arne Herløv Petersen

292 sider, 299 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


thoreau

Om at vandre - og andre essays om natur

Henry Thoreau

Om at vandre udkom posthumt i 1862 og betragtes af mange som den amerikanske forfatter Henry David Thoreaus åndelige testamente. Her sammenfatter han sin livsfilosofi og kærlighed til naturen. Teksten er komponeret som et manifest for det frie liv i naturen og en hyldest til vandringen. Essayet fik en skelsættende betydning for den moderne miljøbevægelse og forekommer i dag mere relevant end nogensinde. Thoreau skriver, at vi frem for alt 'ikke har råd til ikke at leve i nutiden'. Han lovpriste vandringen som en livgivende og nødvendig form for lediggang, en modgift til civilisationens dårligdomme, og vejen til et nyt fællesskab med naturen omkring os.

Om at vandre er bredt anerkendt som Thoreaus andet mesterværk, eller rettere Livet i skovene (Walden) i koncentreret form. Denne samling indeholder også essayene En vintervandring og Livet uden principper samt uddrag fra Thoreaus dagbøger om natur.

Med forord af Karsten Wind Meyhoff

160 sider, 225 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Cibulka

Havtorntid - Dagbogsblade fra Hiddensee

Hanns Cibulka

Oversat af Christian Lundager

Havtorntid er dagbogsoptegnelser fra tre måneder på Østersø-øen Hiddensee i sommeren og efteråret 1971. I al sin nøgternhed åbenbarer øen sig både som landskab, som myte og som længsel. Dagbogsskribenten Hanns Cibulka vækker med sine på en gang poetiske og jordbundne beskrivelser Hiddensee til live for læseren i en række optegnelser, der mere end tredive år senere stadig tryllebinder og sætter sig i sindet. Beskrivelserne af planter og geologi, hav og muld, fugle og fisk gør øen til et organisk billede på skønhed, skrøbelighed og livets forgængelighed, og til en påmindelse om, at mennesket ikke er herre over naturen, men lever tæt forbundet med den.

Med forord af Christian Lundager og Andreas Harbsmeier

92 sider, 199 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Shepherd

Det levende bjerg

Nan Shepherd

Oversat af Kirstine Ersbøll Meyhoff og Eva V. Ersbøll

I Det levende bjerg beskriver Nan Shepherd sine ture i Cairngorm-bjergene i Skotland. Her møder hun en verden, der på en gang er betagende smuk og chokerende brutal. Hendes intense, poetiske prosa registrerer og udforsker klipper, floder, skabninger og skjulte aspekter af dette bemærkelsesværdige landskab. Shepherd tilbragte et helt liv på jagt efter Cairngorms 'egentlige natur'; hendes søgen førte hende til at skrive denne klassiske meditation om bjergenes storslåethed og om vores forestillings­verdens forhold til den vilde verden omkring os.

Den skotske forfatterinde Anna (Nan) Shepherd blev født i Aberdeen i 1893, hvor hun også døde i 1981. Hendes omdømme som forfatter skyldes især de tre romaner The Quarry Wood (1928), The Weatherhouse (1930) og A Pass in the Grampians (1933). Hun var levende optaget af natur og brugte en stor del af sit liv på at vandre i de skotske bjerge, især området vest for Aberdeen og Cairngorm-bjergene. I dag huskes hun først og fremmest for Det levende bjerg, der blev skrevet under 2. Verdenskrig og først udgivet i 1977.

Med forord af Robert Macfarlane

160 sider, 225 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


erasmus

Solaris

Stanislaw Lem



Rundt om planeten Solaris svæver en rumstation. Da videnskabsmanden Kris Kelvin ankommer for at studere det hav, der dækker dets overflade, møder han en fremmed verden med en egen bevidsthed, der tilsyneladende kan kommunikere med rumstationens forskere ved at trænge ind i deres bevidsthed og materialisere deres egne dybe fortrængninger. Solaris handler om mødet med det fremmede og menneskets kamp for at kommunikere med andre livsformer.

Den polske forfatter og satiriker Stanislaw Lem (1921-2006) har skrevet nogle af science fiction-genrens mest ambitiøse romaner, og Solaris er hans mesterværk. Bogen blev filmatiseret af Andrej Tarkovskij i 1971 og igen af Steven Soderberg i 2002.

Med efterord af Jonathan Lethem
Oversat af Rosa Tvermoes og Runa Klikowska

320 sider, 250 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Børnene-på-Dune_forside

Børnene på Dune

Frank Herbert


Den tredje bog i Frank Herberts storslåede science-fiction-serie. Kejserens børn, tvillingerne Leto og Ghanima, har overnaturlige kræfter og rummer alle tidligere generationers erfaringer. De trues under magtkampen på Klit, som er begyndt at grønnes. Leto og Ghanima forsøger at erobre magten og skabe fred på Klit, efter at de har været udsat for et mislykket attentat.

650 sider, 299 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Dune2

Profeten på Dune

Frank Herbert


Oversat af Niels Søndergaard

Profeten på Dune er opfølgeren til Frank Herberts episke science fiction-klassiker Dune.

I Profeten på Dune fortsættes historien om Paul Atreides, bedre kendt og frygtet som Muad'Dib. Som kejser over universet besidder han mere magt, end et enkelt menneske nogensinde var tiltænkt. Tilbedt som et religiøst ikon af fremenerne på ørkenplaneten Arrakis står Paul over for truslen fra de fjender, han selv fordrev, da han overtog tronen – og en sammensværgelse, der blev til inden for hans egne rækker. Og da hans fjenders komplot begynder at få Huset Atreides til at smuldre, trues hans elsker, Chani, og dermed den ufødte arving til hans families dynasti.

295 sider, 249 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Dune

Dune

Frank Herbert

Oversat af Niels Søndergaard

Før Game of Thrones, Hunger Games, Tjenerindens fortælling og Star Wars var der Dune. Frank Herberts stort anlagte geopolitiske saga om naturressourcer, menneskets potentiale og kampen mod imperialisme er blandt alle tiders mest berømte science fiction-værker og genudgives nu på dansk.

Melange eller 'krydderiet' er det mest værdi­fulde og mest eftertragtede element i universet. Et stof, der blandt meget andet kan forlænge menneskets levetid og mulig­gøre interstellare rejser. Og det findes kun på en planet: den ugæstfri ørkenverden Arrakis – også kaldet Dune. Den, der kon­trollere krydderiet, kontrollerer univer­set. Da Kejseren overdrager forvaltningen af Arrakis fra Huset Harkonnen til Huset Atreides, udbryder et spil på liv og død om det galaktiske herredømme og universets fremtid. I midten af kampen står Paul Atreides, arving til Atreides-tronen, og hans familie, der skal navigere blandt venner og fjender for at overleve. Efter et attentat mod tronen tvinges Paul ud i ørkenen, hvor han reddes af en gruppe frimenere, Arrakis oprindelige beboere, som han bliver leder for i kampen mod overmagten.

800 sider, 299 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Den druknede verden

Verden under vand

J.G. Ballard

Oversat af Niels Erik Wille

Den druknede verden foregår på vores egen jord i den nære fremtid, på et tidspunkt hvor ekstreme klimaforandringer har forvandlet det meste af jordkloden til en tropisk sump. Mennesket er fortrængt til de arktiske egne i nord og syd, og byerne ligger under vand. Men nogle enkelte er blevet tilbage. Draget af solen og det nye klimas eksplosive vegetation er de i gang med at undersøge og tilpasse sig en ny økologi, der fører dem tilbage i tiden mod en anden bevidstheds­tilstand og en ny samhørighed med naturen.

J.G. Ballards si-fi-klassiker foregriber de aktuelle planetariske forandringer og giver et uafrysteligt billede af verden efter katastrofen.



Med efterord af Jacob Lillemose og Karsten Wind Meyhoff 230 sider, 249 kr.

Køb bogen hos Gads Forlag


Skimmelrytteren

Skimmelrytteren

Theodor Storm

Oversat af Peer Sibast

Den lille, men vægtige, roman handler om digebyggeren Haike Hauens kamp mod naturen, med ham selv og med det omgivende samfund ved marsklandet i Sydslesvig, der lever i en evig angst for at blive opslugt af havet. En kamp mellem naturens mytologiske kraft og det rationelle menneskes forsøg på at bekæmpe den. Thomas Mann kaldte Theodor Storm "en mester". Nu genudgives hans hovedværk Skimmelrytteren, der samtidig er en klassiker i den tyske litteraturhistorie, på dansk. Bogen regnes til den tyske realisme, men har fået fornyet aktualitet i kraft af sin skildring af menneskets naturforhold og kamp mod stigende vandmasser.

Theodor Storm levede 1817–1888 i Nordtyskland. Født i Husum, hvor han også senere vendte tilbage som advokat og forfatter.



Med forord af Andreas Harbsmeier

Ca. 160 sider, 249 kr.

Køb bogen hos Gads Forlag