Codex

Titlerne i CODEX-serien har alle affinitet til den litterære mockumentary. De arbejder i det dunkle, altid dragende område mellem fakta og fiktion – og udfordrer vores konventionelle ideer om sandheden. Virkeligheden skildres med en dokumentarisk etos og en altid idiosynkratisk og kunstnerisk sensibilitet for at aftvinge den nye nuancer og perspektiv. Dette er altid ambitionen i den litterære mockumentary.


Benjamin

Ensrettet gade

Walter Benjamin

Oversat af Dorthe Jørgensen

Ensrettet gade (1928) er den tyske filosof, essayist og litteraturkritikers drømmeagtige og aforistiske observationer om det urbane liv i Weimarrepublikken. Med afsæt i det levede livs erfaring tilbyder Benjamin en traktat om at sanse og tænke i et komplekst historisk klima, og hele tiden med en sensibilitet, der er åben over for en profan åbenbaring. Sensibiliteten i Ensrettet gade er beslægtet med Louis Aragons En pariserbonde (1926) og Andre Bretons Nadja (1928), der begge tæller som surrealistiske hovedværker og programskrifter.

Den tyske forfatter Walter Benjamin (1892-1940) er kendt for sine erfarings-, historie- og sprogfilosofiske tekster. Selv forstod han sig først og fremmest som litteraturkritiker. Ensrettet gade er et hovedværk, central for såvel Benjamins samlede produktion som for det 20. århundredes filosofi. I den fornemmes dobbeltheden i hans tankegang og stil af både filosofi og litteratur, metafysik og sansekonkretion. Sammen med Barndom i Berlin omkring år 1900 og Passageværket hører Ensrettet gade til Benjamins hovedværker.


Med efterord af Susan Sontag
182 sider, kr. 199,-

Køb bogen hos Gads Forlag


Van Gogh – samfundets selvmyrdede

Van Gogh – samfundets selvmyrdede

Antonin Artaud

Oversat af Uffe Harder

Artauds brændende portræt af Vincent Van Gogh er en smuk og lysende beskrivelse af en stor malers værk og liv. Samtidig er det et voldsomt og rasende opgør med de personer og institutioner, der spærrede Van Gogh og Artaud selv inde i store dele af deres liv. Artaud havde selv været indsat på galeanstalten Rodez i ni år, da han skrev om Van Gogh, og identifikationen er mange steder total, så portrættet bliver et smerteligt selvportræt. Teksten udkom kort inden Artauds død i 1948 og står stadig som et højdepunkt i hans funklende og intense værk. Bogen indeholder også Artauds Fragmenter fra en dagbog i helvede.

Den franske multikunstner Antonin Artaud hører til blandt modernismens mest berygtede og revolutionære skikkelser. I 1920'erne er han en del af den surrealistiske bevægelse i Paris og etablerer herefter sit eget teater med sig selv som dramatiker, instruktør og skuespiller.


Med efterord af Susan Sontag
186 sider, kr. 199,-

Køb bogen hos Gads Forlag


Den anarkistiske bankier

Den anarkistiske bankier

Fernando Pessoa

Med værker af Ferdinand Ahm Krag og forord af Karl Erik Schøllhammer

Oversat af Mone Hvass

Den anarkistiske bankier foregår på en cafe i Lissabon og er en fabulerende politisk traktat over anarkismens og engagements væsen. Med lige dele alvor og satire redegør en stenrig og berygtet børsspekulant for sit anarkistiske livssyn og præsenterer samtidig et tankevækkende opgør med samfundets begrænsninger af individet.

Pessoas klassiker udkom første gang i 1922 og er den længste enkeltstående prosatekst, den portugisiske digter udgav i sin levetid.

92 sider, kr. 149,-

Køb bogen hos Gads Forlag

"En legende letlæst, knivskarp herlighed, der giver stor effekt med små midler."
–Klaus Rothstein i Weekendavisen.


Hobo-feber

Hobo-feber

Anton Nans

Anton Nans er på jagt efter en anden verden i det amerikanske Vestens vildnis. Reportagerne fører den danske skribent og slacker ind i den røde ørkens hemmeligheder og kortlægger et dunkelt kapitel i hoboernes mytologi.

Anton Nans er dansk skribent, slacker, surfer, født 1975. Arbejder for filminstruktørerne Bruce Brown og Stacy Peralta. Hans område er ekstremsport og americana. Har skrevet en lang række artikler for primært amerikanske magasiner som Surfer, Surfing Magazine, Skateboarder, Slam Magazine, Grand Royal og Playboy. Bor og arbejder i San Diego, Californien.


140 sider, kr. 199,-

Køb bogen hos Gads Forlag


"Anton Nans som litterær figur er interessant, og han træder fint i karakter i interviewet til sidst. Beskrivelserne i bogen virker meget autentiske, og man er godt underholdt."
– Lektørudtalelse


Immanuel Kants sidste dage

Immanuel Kants sidste dage

Thomas De Quincey

Med fotografiske arbejder og tekst af Joakim Koester

Oversat fra engelsk af Hans-Jørgen Birkmose efter The Last Days of Immanuel Kant

Med efterord af Andreas Harbsmeier og Karsten Wind Meyhoff

Immanuel Kants sidste dage er Thomas De Quinceys berygtede portræt af den store tyske filosofs liv og levned. De daglige rutiners monotoni er humoristiske bravurnumre og varmer op til den uundgåelige finale.

148 sider, kr. 199,-

Køb bogen hos Gads Forlag


"Der er kun et at gøre. Far ud og anskaf denne fan­tastiske udgave af de Quinceys essay. Joachim Koesters fotos af, hvordan omgivelserne for Kants daglige spadseretur i dag ser ud, er storslåede, teksten er godt oversat, bindet er smukt – og ordene er to die for."
– Mikkel Bruun Zangeberg i Weekendavisen


Pessoa forside

Rastløshedens bog

Fernando Pessoa

Med værker af Ferdinand Ahm Krag og et essay af Octavio Paz

Oversat af Mone Hvass

Udvalgt og med efterskrift af Ingemai Larsen

Rastløshedens bog er et af den moderne litteraturs hovedværker. Et mørkt og melankolsk portræt af kontoristen Bernardo Soares og hans liv i Lissabon. Sansemættet og drømmende i sit anslag er bogen en magisk forløber for den filosofiske eksistentialisme og den verserende autofiktion.

276 sider, kr. 249,-

Køb bogen hos Gads Forlag

"Fernando Pessoas mesterværk Rastløshedens bog gøres nu (igen) tilgængelig på dansk, og hvilken gave det er!"
– Mikkel Krause Frantzen i Politiken


Face Jagger

Face Jagger

Jakob S. Boeskov

This book describes Jakob S. Boeskov’s journey to America’s largest security expo, where a fictitious cyberweapon was presented to counter-terrorism experts, businessmen, and federal agencies.

112 sider, kr. 160,-

Køb bogen hos Antipyrine


ID Sniper

ID Sniper

Jakob S. Boeskov

This book describes how artist Jakob S. Boeskov travelled to China’s first international arms fair, with drawings of a fake high-tech weapon: the ID Sniper.

In Beijing the fake weapon was presented to real arms dealers, politicians and military officials from around the world.

92 sider, kr. 160,-

Køb bogen hos Antipyrine


I sommerhus med Lars von Trier

I sommerhus med
Lars von Trier

Anton Nans

»Jeg har kun sagt ja til dette interview for at sabotere jeres projekt,« siger Trier uden videre. Jeg får igen et lille chok. »Du skal ikke regne med at få visdomsord fra min side. Jeg er ingen profet. Og mit geni er kun begrænset ved siden af de store mestre.« Han smiler fiffigt og kniber øjnene sammen.

80 sider, kr. 120,-

Køb bogen hos Antipyrine